2008-11-11

1

Definitii ale Educatiei

  • 2008-11-11
  • moonlight
  • Share

  • Cuvantul educatie este de origine latina,deriva din substantivul ,,educatio" care inseamna crestere,hranire,cultivare.Educatia are sarcina de a pregati omul ca element activ al vietii sociale. Educatia este un tip particular de actiune umana,o interventie sau directionare,o categorie fundamentala a pedagogiei. Platon definea educatia ca fiind ,,arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele.Aristotel,in lucrarea sa ,,Politica",considera ca ,,educatia trebuie sa fie un obiect al supravegherii publice,iar nu particulare".Johann Amos Comenius,in lucrarea sa ,,Didactica magna",considera ca la nastere,natura inzestreaza copilul numai cu ,,semintele stiintei,ale moralitatii si religiozitatii",ele devin un bun al fiecarui om numai prin educatie.Rezulta ca in conceptia sa,educatia este o activitate de stimulare a acestor ,,seminte",si implicit,de conducere a procesului de umanizare,omul ,,nu poate deveni om decat daca este educat".
    Filozoful german Immanuel Kant,aprecia ca educatia contribuie la valorificarea naturii umane in folosul societatii:,,este placut sa ne gandim ca natura omeneasca va fi mai bine dezvoltata prin educatie si ca se poate ajunge a i se da o forma care sa-i convie cu deosebire.Aceasta ne descopera perspectiva fericirii viitoare a neamului omenesc".

    1 Responses to “Definitii ale Educatiei”

    Anonim spunea...
    15 noiembrie 2008 la 18:59

    Interesant articol...din pacate, va ramane doar o "forma fara fond" in constiinta unora.Pe principiul motto-ului blogului: " Nu e de ajuns sa stii, trebuie si sa aplici..."


    Sponsors

    istoria geografia2

    Subscribe